FamilieAvisen   


29. april 2001
I dag er det Bos fødselsdagKære Bo,

du ønskes rigtig hjertelig tillykke med dagen. Vi håber du må få en rigtig god dag sammen med familien og vennerne og få rigtig mange gaver.


19. april 2001
To fire or not to fire

Der er et eller andet med os og ild. Først sætter en af Christians klassekammerater ild til vores sommerhus, så går der ild i vores mejetærsker. Staldene på gården brænder ned og så er sommerhuset igen i farezonen, der kom flammer ud af køleskabet og var lejeren kørt som det oprindeligt var hendes hensigt, havdedet måske ikke eksisteret i dag. Imens vi var nødt til at opvarme huset med el-ovne fik vi en kontakt så overophedet at den helt nedsmeltede og hvis Claus ikke havde opdaget at kontakten var smeltet havde det måske udviklet sig til en brand. I går var den gal igen. Da Christian kom hjem var huset fuld af røg og på lynpladen på komfuret lå noget nedsmeltet plastik. Vi havde ikke brugt komfuret hverken i går morges eller aftenen før og da lynpladen, som var den plade der var tændt, er i stykker bliver den normalt slet ikke brugt. Vi har en teori om at det kan være fordi jeg stillede kattens mad over på køkkenbordet ved siden af komfuret inden vi gik om morgenen, for at hunden ikke skal spise den, hunden har så forsøgt at komme til det ved at stille sig op ad komfuret og der skal ikke meget til at skubbe knappen så pladen tænder (det prøvede vi lige - et let strejf er nok). Fejlen ved pladen er at uanset man kun skruer en lille smule op så kører pladen op på fuld styrke, der er ikke mulighed for at regulere varmen. På pladen stod der en plastik dims, vi er ikke klar over hvad det er vi savner endnu, men det var ikke det værste. Lige ved siden at pladen på køkkenbordet lå en klud så selv om at komfuret havde tålt at stå med en plade tændt i flere timer, ja så kunne der nemt have været gået ild i kluden og var det først ske, ja så ved man aldrig. Jeg er overbevist om at hvis jeg havde givet Christian lov til at tage ned til sin farmor i stedet for at sende ham hjem, så var han nok ikke bare kommet hjem til en nedsmeltet plastik dims (den var kun nedsmeltet og ikke forkullet, så pladen havde ikke været tændt i så lang tid) men et nedbrændt hus. I dag stinker her stadig af nedsmeltet plastik selvom huset blev luftet ud i flere timer i går.
Annette


17. april 2001
Mortens nye hjemmeside

Morten og René har i dag 2. påskedag været kreative........ vi har leget med netop..... hvilket vil sige at René har siddet i Hillerød og vist Morten på sin egen skærm i Næsbjerg, hvordan man gjorde lidt forskellige ting på pjuteren...... blandt andet hvordan man laver musse følsomme knapper på sin hjemmeside...... og så var det jo at Morten spurgte om René ik' vidste hvor man kan få sin hjemmeside liggende gratis og uden alt mulig bøvl som på subnet, og så sagde René: "jo du kan da bare få lidt plads på min Hjemmeside ligesom Casper har" ........ og så fik Morten lige et lille kursus på sin skærm i Næsbjerg om hvordan man bruger cute til at lægge sin hjemmeside op på Haagen.dk......... så må vi jo bare håbe på at Morten ik' finder på at slette det hele..... *GGGGG*

Morten's hjemmeside adresse er nu www.haagen.dk/morten

Varme hilsner fra René og Morten

------------- foroven over al ting stråler moder sol -------------

Link til Mortens hjemmeside ligger også i "menuen" i venstre side for fremtidige besøg "hos Morten", red.


15. april 2001
Imens katten er ude.....

I går imens jeg pelsede puslede det i alle hjørner og jeg tænkte de satans mus, der er simpelthen en million. Nå, efter en times pusleri blev musen så fræk at den begyndte at stille sig op og studere mig. Den stak snuden frem og stod og vejrede luften for kaninlever, som jeg havde stående i en skål på arbejdsbordet. Musen pilede rundt et stykke tid og kiggede til mig en gang imellem. Til sidst må den have inviteret gæster for pludselig stod der altså 3 mus og troede jeg havde noget godt til dem. Jeg kunne ikke engang gøre dem bange, så meget havde de vænnet sig til mig. Det var først da Christian og hans ven Christian kom farende lidt vel larmende på cykler, at de forsvandt.
Hertil skal dog lig tilføjes at Spinner ikke er en dårlig musefanger, han kommer jævnligt hjem med både mus og mosegrise. Når han har gjort en rigtig fed fangst synes han det bedste sted at spise den er hjemme ved sin egen madskål, så han kommer slæbende med, og det er specielt de rigtig store fede mosegrise, sin fangst og putter dem i madskålen og begynder at spise fangsten fra madskålen. Ude i kaninhallerne falder vi også altid over en masse lig, der ligger på gangene, det er åbenbart ikke hele dyret der er værd at spise så kadavrene lader han ligge til os.
Annette


13. april 2001
En hel masse gylle

I onsdags fik vi kørt det sidste svinegylle ud ( som vi selv skal have ) på de marker hvor vi skal have majs i år, maskinstationen kom og såede, og han nåede det hele på en dag 22 ha. Resten af svinegyllen er Lars Clausens, som han har kørt herned i løbet af vinteren, vi har riglig med plads. Ko gyllen skal vi først køre ud når det skal på korn, men det skal lige blive lidt større, 8 ha med triticale og ca. 13,5 ha med hvede skal have, resten af kogyllen skal Morten have.
Alice


12. april 2001
Chilla unger

Så er der pludselig kommet gang i fødslerne oppe hos Chinchillaerne. I går morges da jeg var oppe og kigge til dem fandt jeg den ene hun i sin sandkasse hvor hun havde født 2 unger. Jeg gav hende en avis og lidt hø og tog ungerne op af sandkassen og lagde dem på avisen. Senere da jeg kom der op havde endnu en hun fået 1 unge og da jeg kiggede til den første hun igen var der 3 unger, så nu har vi 6 nye unger. I sidste uge kom der et kuld på 3 stk, men moderen bed dem i stykker, det var lidt ærgeligt. Ude hos kaninerne fik vi også unger i går, Chilla fik 5 og Lolita 7 unger, kuldstørrelserne følger jo ikke ligefrem standarden fra sidste år. Måske det kan være fordi de har orm, så der ikke er så meget krudt til at lave unger af. Tidligere har Hillary fået 3 og Gimpe 2, så vi er virkelige inde i en periode med små kuld. I forbindelse med pelsningen har jeg fundet flere kaniner med orm og i går ringede jeg til dyrlægen og fik noget ormemiddel, det er ikke bare til orm, men afhjælper også en masse andre dårligdomme. Dyrlægen var begyndt at udspørge mig om hvilke orm det var: "hvordan ser de ud?", men så sagde jeg: "Torben siger at jeg bare skal gi' dem noget Ivomec" og så sagde dyrlægen ikke mere, for som han sagde: "Ivomec tager det hele". Dyrlægen havde dog aldrig prøvet at give Ivomec til kaniner før og han blev enig med sig selv om at 0,1 ml nok er den rigtige dosis. Det er jo ligesom nogle små kræ i forhold til heste, svin og køer. For nu ikke at komme til at gøre noget galt ringede jeg lige til Torben for at høre hvormeget han gav og fik at vide at han plejer at give 0,25 ml så 0,1 er i hvertfald ikke formeget. Så i dag skal jeg i gang med kanylen. Jeg giver bare avlsdyrene da resten jo skal slagtes her i Påsken og hvis de først har fået Ivomec skal der gå 45 dage inden de kan slagtes, i hvertfald hvis vi vil spise kødet. Oscar er faldet godt til, han var lidt sky i starten men efter at have haft besøg af et par damer er han blevet helt selskabelig.


Gratis arbejdskraft

I går kom der en dame kørende ind på vors gårdsplads. Hun ville tilbyde os en masse gratis halm, hvis vi selv hentede det. Øh - gratis halm? Jeg ser det nærmest som om hun ønskede sig gratis arbejdskraft. Vi har været ude for det før, at der er kommet nogle og "tilbudt" os "gratis" halm mod at tømme deres halmloft. Det er lidt sjovt at ting kan ses så forskelligt. De mener helt bestemt at de giver os guld og vi synes at de ønsker gratis arbejdskraft. Jeg sagde til hende at jeg da gerne brændte halmen af for dem men de skulle selv levere ballerne, hvorefter hun sagde at det var usikkert om snorene overhovedet var intakte og at halmen ikke bare var løst liggende. Så var der jo ligesom ingen diskussion længere, vi gider ikke engang ofre tid på at få vores eget løse halm ind i fyret (alt for besværligt og kun ringe varme) skulle vi så tømme et helt halmloft for løst halm for at få ingenting ud af det? Jeg takkede pænt nej, men faktisk havde jeg lidt indtryk af at hun var noget fornærmet over at jeg ikke med kyshånd tog imod hendes generøse offer.


Casper på smedekursus

Claus var for noget tid siden på kursus, arbejdsgiver betalt, i at lave knivskæfter. Claus bragte en kursuskalender med hjem og i den fandt Casper et knivsmedekursus og han blev straks fyr og flamme. Men han havde jo ingen penge så hans mor måtte træde til og om ikke det blev en dyr fornøjelse. Med togrejse, forplejning, kursusafgift og -materialer kom det til at koste omkring 1500 kr. Han tog afsted fredag d. 30 marts med toget fra Holbæk (pjækkede de sidste timer) videre til Roskilde og med IC toget til Nyborg, herfra med bus til Ferritslev. Ved ankomsten fik Casper tildelt et værelse som han skulle dele med en anden kursist. Kurset startede kl 16 med at læreren begyndte at vise hvordan man smedede halvdelen af kniven (anglen) hvorefter de selv fik lov at prøve. Så demonstrerede læreren hvordan bladet skulle laves og de gik i gang med at prøve selv. Casper kom hjem med 3 knive. Casper fik et lift til Nyborg Station på hjemvejen og blev hentet kl 19:30 på Roskilde Station (den sidste færge fra Holbæk var sejlet, så det kunne ikke betale sig at tage tilbage til Holbæk).


10. april 2001
Jyllandstur

I søndags stod Claus og jeg op for at køre en tur til Jylland. Vi syntes ikke at vi ville parre nogle af de unger fra sidste år, som vi havde tænkt os at skulle indgå i årets avl, med deres egen far, og havde derfor aftalt med Torben at vi kom over og hentede en ny han hos ham. Vi kørte ved 8:30 tiden men skulle lige forbi HC og hente lidt foder da vi ikke havde til hele week-end'en. På Storebælt blev vi pænt spurgt om vi skulle hjem samme dag, da det var tilfældet fik vi en en-dags billet til 370 kr og sparede 90 kr. Vel ankommet hos Torben og Susanne fik vi først te (Torben var først lige stået op, han var kommet lidt tidligt i seng) og så gik vi ud og kiggede kaniner, mink og nogle af de "færdige" skind. Der var noget tomt her lige før ungerne kommer. Den eneste han der var tilbage, bortset fra deres egne avlsdyr var den vi skulle have med hjem. Imens vi gik og kiggede dyr kom Peter (Torben og Susannes største) og fortalte at vores dæk var helt fladt, så Claus måtte om og hente bilen og låne lidt af Torbens luft (det er der endnu så hvorfor den var flad er lidt af en gåde). Vi fik også frokost og efter frokost og udlevering af 1 stk. kanin kørte vi videre over til Allan og Susanne, hvor vi ankom ved 14:30 tiden (vi mente at vi lige kunne nå at tilbringe et par timer der uden at vi kom alt for sent hjem). Allan var ikke hjemme, men Susanne så noget overrasket ud over vores troppen op. Vi fik te og kage og mellem vores snak om løst og fast bestemte Morten og Susanne at vores nye kanin skal hedde Oscar, så det gør den. Vi var ved at tage afsted uden at have hilst på Allan, da vi ikke ønskede at komme alt for sent hjem, men Susanne mente helt bestemt at han ville blive skuffet hvis vi havde været der og han ikke havde fået hilst på, så vi blev og fik da også en 3 kvarters snak med Allan. Tak for te, kage og hyggelig snak. Kristina var taget til Århus med en veninde for at fejre hendes fødselsdag så hende så vi ikke noget til. Da vi nåede til Holbæk var vi lige inde og hente noget fast-food, hverken ungerne derhjemme eller vi havde fået aftensmad, så da vi endelig var hjemme kl 21:30 var det vist også spisetid. Det er utroligt så træt man kan blive af at ingenting lave og så køre 6 timer i bil, så jeg gik hurtigt i seng efter at have spist.
Annette


2. april 2001
Kæmpe hjælp

1. april skulle Putte komme og hjælpe mig med at pelse kaniner, så jeg stod tidligt op for at ringe til mormor, for at lokke hende til at komme med - vi manglede en til at pakke i fryseposer. Hun var kun halvt vågen, men alligevel klar over at det var 1. april så hun startede med at ringe til Putte for at høre om jeg forsøgte at lave aprilsnar. Det gjorde jeg ikke og ved halv tolv tiden kørte Putte, Mormor og Britt ind på gårdspladsen. Vi havde været oppe før fanden fik sko på, for at slå kaniner ihjel og lave plads i værkstedet til at 2 personer kunne stå og pelse og lave lidt mere lys så vi ikke skulle stå i halvmørke som jeg tidligere har gjort. Vi startede med at spise lidt frokost imens de ihjelslåede kaniner kølede af og efter frokost gik det så løs. Vi nåede 17 kaniner i går og 9 i dag, men vi skulle jo også lige have tid til at lave bur til Søren (det er Puttes nye kanin). Kaninus var også med, hun skulle parres så der kan komme små ninusser på Samsø. Vi proppede kaniner og skind i Renés fryser (det er Leasy's), men det var med nød og næppe at vi kunne få de sidste til at være der søndag aften, så i morges kørte Claus i Metro og købte 2 nye frysere (René afleverer "sin" om kort tid). De kostede stort set ikke meget mere end 1 ville koste i alm. handel tilgengæld er de også mere energislugende. Han købte også en kombineret rygeovn/grill for jeg har en idé om at det kunne være spændende at røge kaniner.
Her til aften har jeg været ude og fordele de resterende kaniner så alle har deres eget bur, samtidigt holdt jeg mandetal og der er 72 tilbage, heraf er en 15-20 stykker reserveret til avl, så der mangler stadig en god del men mange af de resterende fælder for meget til at kunne pelses lige nu, så jeg må vente og se tiden lidt an. De skulle dog helst være pelset senest 31. marts, så jeg er lidt bagefter.
Indtil nu er der blevet pelset 43 og med ca. 50 resterende så kommer vi næsten op på at skulle have 100 pelse med på auktion, det bliver spændende at se om det kan give nogle penge hjem til den slunkne kasse.
Da de skulle hjem igen gik Britt rundt om bilen og ville ikke ind (ville er så meget sagt hun jorde bare ikke tegn til at ville). Putte lukkede døren til sidst og sagde at så kunne hun blive, Mormor og Putte kørte ud af indkørslen og jeg spurgte Britt om vi skulle gå ind og det syntes hun var en god ide. Vi gik ind og begyndte at tage skoene af, da moderen kom tilbage med den undskyldning at hun havde talt med Britts far i telefonen og at faderen sagde at Britt skulle komme hjem.
Tusinde tak begge to for den store indsats.
Annette


1. april 2001
Mortens konfirmation

Morten skal konfirmeres d. 13 maj 2001 i Næsbjerg kirke, invitation følger, reserver allerede dagen nu.
Hilsen Allan


1. april 2001
Projekt elefantgræs

I onsdags (28. marts 2001, red.) medens det stadig var lidt frost, fik jeg kørt al vores handelsgødning ud, det blev til 13500 kg, så havde jeg også været på al vores jord, bortset fra brakmarkerne. Fra engang i april skal vi have elefant græs, vi skal selv gøre marken klar til såning, som var det en almindelig kornmark, så kommere der nogle fra jordbrugsdirektoratet og planter det, det skal bruges til bio brændsel, og skal enten høstes med en snitter om efteråret, eller snittes og presses i bigballer om vinteren. Vi skal ikke betale for planterne og plantningen, men derefter skal vi have udgiften til pasningen, det bliver lidt spændende.
Alice

1. april 2001
Lidt af hvert fra Orø

I dag har Claus været oppe på sjællands Odde og hente en "ny" tromle istedet for den der blev brændt af. Vi har også fået 3 nye chinchilla unger, jeg havde ellers opgivet at få unger fra den kant før vi havde fået ordnede forhold ovre i stalden (hvilken stald? ja den der måske bliver bygget engang). Jeg har også haft gang i min fødselsdagsgave. Jeg har lavet bure til de 2 store chinchilla unger, de skulle have været taget fra for 2 måneder siden og nu er den enes mor begyndt at snerre af ungen, så er det jo nok på tiden at jeg får dem skilt. Jeg har fået pelset 3 kaniner i dag allesammen hanner, det er simpelthen træls at pelse hanner, det tager dobbelt så lang tid som hvis det havde været hunner, men nu er der også snart bare hunner tilbage. Det er ikke nemt at komme til at pelse kaninerne i år, de fælder hele tiden, så nu er jeg begyndt at tage dem når de kun fælder lidt. Jeg håber ikke det får for stor indflydelse på prisen. Jeg parrede 2 kaniner på min fødselsdag og en 2 dage efter. Ud af den ene parring kom der 1 unge som jeg fandt, ikke i den kasse jeg havde sat ind til moderen, men liggende i det fri (det var altså imens der var frost om dagen) med hovedet ude mellem tremmerne i buret og næsten iskold. Straks kom den med ind og fik varmen og blev da også varm og kom ud til sin mor igen. Det gik fint en 3 dage, men så en formiddag da jeg lige skulle kigge til den var den død og dens hale var bidt af. De andre 2 parringer er der ikke kommet noget ud af. Om 3 dage skal Hillary have unger og det ser ud til at ville lykkes.