FamilieAvisen   


30. maj 2001

Huset Malet!

Efter l4 dages energisk indsats, med at få huset renset, jeg lånte Peders højtryksrenser, sikke jeg så ud og hvor våd man blev, og reparation af væggene, tilmuring af et vindue i fyrrummet, indkøb af en masse maling til en masse penge, og så et kæmpearbejde med at få det smurt på, jeg fik at vide vi bare skulle rulle det på, men på vores ujævne vægge, gik det bare ikke alle steder, så jeg har smurt en masse på med pensel. For at få gavlene ordnet helt oppe i spidsen, måtte jeg ind til naboen og låne hans stige, min er for kort, men når sådan en aluminiumsstige bliver halet så langt ud, begynder den at gynge når man kryber op ad den, og det kunne min balance ikke tåle, så jeg måtte ned igen, og brugte så min egen stige til at stive den af med, så det nederste stykke kom til at ligne en wienerstige, og så gik det godt. Nu står huset så her, nymalet i lysegråt med gråblå solbænke, og en gråblå stribe oppe under tagrenden, med gråblå gavl, og med nymalede hvide vinduer, jo det ser helt flot ud, det syntes vi i hvert fald selv.

Ellers går det godt her på Samsø, mor slår alt vores ukrudt nede i haven med græsslåmaskinen, så der ser helt pænt ud, og hendes kartofler gror også og bliver store, vores eneste høne ligger på æg, så det bliver spændende og se om hun får kyllinger nu om en ½ snes dage , vi har også købt 6 kyllinger, så det ender med vi får så mange æg, at vi skal have æggekage hver anden dag.

Mor elsker Syrener, og dem har vi nogle af nede i haven, og dem ville hun gerne have ind i stuen, men træerne var så høje at hun ikke kunne få fat på dem, og hvad gør man så, jo hun fældede da bare træet, for hvad pokker skulle de sidde så højt oppe for.

Nå jeg må ud at virke, har lige en stald vi skal have lavet et loft i, og så skal der jo M A L E S.


23. maj 2001

No more gylle

Jeg skulle hilse fra Alice og sige at nu er gylletanken tom, hun har simpelt hen kørt møg så vandet driver. Det sidste hun har bedrevet er at sprøjte en mands bil til så han måtte stå og gøre bil ren midt om natten.

21. maj 2001

Nyt fra Hårmark

Først tak til Fam. Haagen i Næsbjerg, det var en rigtig hyggelig dag, men jeg må erkende at, det vist nok er for de unge ( dem under 37 år ) at hoppe på hoppepude, det gav et ryk, i min ryg ved det aller første hop, det har jeg kunnet mærke lige siden, så det skal jeg nok ikke prøve en anden gang. Vi kørte over Grindsted hjem i stedet for at tage motorvejen, far og mor kørte senere end os ( på motorvejen ) og de kom først, vi var faktisk ved at tro vi ikke nåede færgen, Britt nåede ikke at opleve vi forlod kroen, hun var allerede faldet i søvn. Sten og Farmor havde passet bedriften godt.

Mandag formiddag startede vi ( jeg ) med at pløje med reolplov, til vores elefantgræs. En reol plov er en en-furet plov med en 12 tommer forplov og en 24 tommer " hovedplov". Det er det mest dødsyge arbejde jeg nogen sinde har lavet, det tager hundrede år, men så kom de fra direktoratet og opdagede at vi ikke havde sprøjtet med Round up, mod kvikgræs, som aftalt, så jeg holdt igen og Ejnar kunne pløje videre hos sig, så pløjer vi videre om nogle dage når Round Up' en har virket.
Tirsdag begyndte jeg så at køre gylle hen til Morten, var færdig onsdag kl.22:30. Sørme om ikke han ringede torsdag og sagde jeg havde glemt et stykke, det var ham det havde glemt at fortælle at det også skulle have. Har kørt herhjemme torsdag og fredag indtil det begyndte at blæse for meget

Drengene tog til Vårst tirsdag morgen 7:10 ( vi boede i Vårst da Bo blev født ) De kom hjem fredag kl. 13:10 det havde været en rigtig god tur de var lidt trætte, de havde været oppe siden kl. 5:00.

Onsdag morgen ventede der en lille overraskelse på mailen, Philip den Irske karl vi havde i 1991 havde sendt brev, det var rigtig rart at høre fra ham, havde sendt julekort til ham og givet ham vores mail adresse.

Mågerne møder sent i Hårmark
Et lille surt opstød over alle dem der mener vi skal braklægge hele Danmark. Her til morgen kørte jeg ud for at pløje med denne vældige reol plov, jeg startede kl.6:30 og mågerne plejer at møde ved 7 tiden, i dag kom de først kl 7:30 der var ikke en ærlig orm til dem, denne mark har ligget brak i 6 - 7 år og som sagt ikke en orm, til gengæld er der masser af orm i de marker som vi dyrker med både handelsgødning, gylle, fast møg og kemi. Jorden er af samme dårlige kvalitet, rent sand, så det har ikke noget med det at gøre.

Alice


13. maj 2001

Tillykke Morten


Et stort Tillykke fra os allesammen. Så oprandt den store dag. Vi håber du må få en uforglemmelig dag og glæder os meget til at fejre den sammen med dig.
Kærlig hilsen
Din familie

10. maj 2001

Hilsen fra Næsbjerg

Endelig nærmer vi os den store dag,- Morten synes at denne uge har føltes endnu længere end uger ellers plejer. Han glæder sig enormt til sin konfirmation på søndag. Så det bliver dejligt at kunne samle hele familien til en dejlig dag. Vi glæder os alle rigtig meget. Nu håber vi bare at vejret arter sig, så vi kan sidde ude på kroens terrasse/ i haven. Lige en oplysning til alle hoppeglade sjæle: der er en stor oppustelig hoppepude som man kan udfolde sig på (måske mest for de mindre størrelser). Kristina er i dag lige kommet hjem fra lejrskole, de har været afsted i 3 dage i Hvide Sande. De har oplevet lidt af hvert. Været oppe í går morges før en "vis" person har fået sko på, for at være på havnen før fiskerne "landede". De købte fisk med hjem. Så Kristina, Jeanette og Gitte stod for aftensmaden. Rødspættefiletter med persillesovs og små hvide kartofler drysset med dild til 22 personer. Det var ikke så lidt af en flok at skulle servere for. Men ret udførligt som Kristina har forklaret. Hun elsker at arrangere og har altid mange bolde i luften.
Det var lige en lille kort hilsen herfra.
Vi ses på søndag
Susanne

8. maj 2001

Ø-kursus

Efter utallige opfordringer må jeg hellere fortælle lidt om min tur til Hjarnø. Fredag d. 27/4 kl. 11:20 tog jeg toget fra Roskilde station og efter et skift i Horsens ankom jeg til Snaptun hvor fra færgen til Hjarnø afgår. Jeg var ved Hjarnø Lejrskole kl. 15:00 og der var indkvartering fra kl. 16:00. Havde jeg vidst at det bare var første mødetidspunkt og at det først forventedes at vi alle var samlet til middagen kl. 18:30, kunne jeg jo godt have ventet lidt med at tage afsted. Nå men jeg var altså taget afsted og vi fik da også en hyggelig ø-snak imens vi ventede på at tropperne blev samlet. De kom alle vegne fra. Femø, Fejø, Drejø, Hjarnø, Endelave, Bågø, Sejerø, Avernakø, Lyø, Omø, Strynø, Bjørnø og Orø. Øerne havde indbyggertal lige fra 26 til ca. 1100. Vi spiste kl. 18:30 og det var utroligt at opleve at sammenbragte folk på den måde kunne få snakken igang. De fleste af os havde aldrig set hinanden før, men kommer man fra hver sin ø er der åbenbart altid et emne at tale om. Så inden der var gået et par timer var holdet godt sammentømret. Efter aftensmaden var der forskellige beskæftigelser. Guided tour på Hjarnø, sæbe- og bolsjefremstilling.
Jeg startede med at lave bolsjor, det er ekstremt nemt og så smager de utroligt godt, betydeligt bedre end bolsjer fra Bon bon. Pilefletterne startede allerede fredag aften.
Natten var en historie for sig selv. Jeg delte værelse med en fra Femø og hun præsterede at snorke lige så meget som Claus. Da vi lå i hver sin side at værelset kunne jeg jo ikke så godt slå til hende og bede hende om at gå et andet sted hen at sove ville jeg heller ikke, så det var begrænset hvor meget jeg fik sovet den nat.
Lørdag morgen efter morgenmaden skulle Uld-holdet (mit hold) smøre madpakker for vi skulle ikke være på lejrskolen. Madpakker, juice, frugt, kaffe og kage blev pakket og vi drog afsted til Ulla. Ulla er Hjarnø's egen kunstner. Hun har vævet messehagler til flere kirker, brudetæpper, alterduge og tæpper til præsten at stå på når han prædiker.
Vi startede op med at karte noget uld og da vi havde en passende mængde begyndte vi at spinde med håndtene. Der var forskellige typer og den jeg først fik fat i kunne jeg kun bruge på min egen specielle måde, det lykkedes mig aldrig at få det til at fungere. Jeg fandt en anden ten og pludselig kunne jeg finde ud af det. Efter vi havde fået lidt rutine i at spinde var der forskellige ønsker om hvad vi ville foretage os. En som havde været på et tilsvarende kursus før, havde medbragt noget garn til at væve med, så hun gik igang, sammen med Ulla, at lave trend beregninger og at sætte hele væven op. Det tog hele lørdagen, hun nåede faktisk kun lige akkurart at få vævet et par cm inden vi skulle tilbage og spise. Det viste sig at selve vævningen var peanuts i forhold til at skulle montere trend. Trenden er de tråde, der går på langs af væven. Et par stykker var meget opsat på at lære at filte, det kunne jeg også godt tænke mig at kunne, så jeg fulgte med imens jeg forsøgte mig på at spinde på en rigtig spinderok. Det var det jeg helst ville og jeg havde taget noget af angoraulden med fra Pus for at forsøge at spinde det. Efter lidt øvelse gik det da også helt fint, men det er altså meget nemt at få tråden drejet for meget rundt, så mine garner bliv lidt overspundet. Det er simpelthen utroligt hvor hurtigt tiden går, jeg nåede faktisk kun lige at lære hvordan man for lavet et totrådet garn, inden det blev frokost om søndagen og vi skulle stoppe hos Ulla og mødes med de andre til frokost på lejrskolen. Vi skulle oprindeligt have stoppet kl. 16:00 søndag, men da der var nogle hvis sidste færge allerede afgik kl. 17:00, var de nødt til at tage tidligt afsted. Så vi bestemte os at tage afsted med færgen fra Hjarnø kl. 13:50. Jeg kørte sammen med Kisser og Jytte som bor på Bågø til Middelfart, så slap jeg for at køre i bus til Horsens og skifte tog der. Kisser fortalte at både hende og manden var opvokset ved Aborgminde og Torøhuse, så nu bliver det spændende om hun kan hjælpe med noget lokalhistorie fra området. Hun sagde at hun havde noget litteratur fra området, måske jeg ligefrem kunne være heldig at familien var omtalt.
Jasmin lovede at sende noget uld, så vi havde noget at fortsætte med, og ikke mange dage efter vi var kommet hjem, kom en kasse uld med posten. Jeg har fået mange nye og gode bekendskaber nu bliver det sjovt at se om vi kan holde kontakten ved lige.

Chinchillaer
I går da jeg kom hjem havde vi fået endnu et kuld chinchillaer, nu har vi 12 unger + de 2 halvvoksne. Det sidste kuld kom ovre hos den "venstre" han, jeg var ellers begyndt at tro at der var noget galt med ham. Imens den "højre" han har haft unger sammen med alle sine hunner på nær en, så har den "venstre" kun fået et kuld tidligere og der fandt vi ungerne døde eller halvdøde og skambidt. Hvad der er foregået er svært at gætte.

Køkkenhave
Nu er vi endeligt kommet i gang med vores køkkenhave. I week-enden fik vi lagt kartofler, sat løg og sået ærter, gulerødder og persille. Vi fik plantet vores indkøbte rabarberplanter, peberrødder, lavendel, sol- og hindbærbuske. Vores højbed blev også næsten færdigt der mangler lige at blive flyttet et smule jord. Det er min tanke at de blad- og knoldselleri, jeg har jeg har i min plantekasse skal ud og stå der, sammen med persillerod, rødkål og blomkål. Selvfølgelig skal vi også have sået nogle rødbeder. Alle de rødbeder jeg syltede sidste år er forlængst spist, så i år ved jeg at de bliver spist. Sidste år var jeg lidt i tvivl om det overhovedet var umagen værd. Vi skal også have porrer, men der kan vi ligesågodt købe nogle forspirede på planteskolen. Jeg mangler også at få sået asieagurker og tomater, det havde jeg tænkt mig at gøre i plantekasserne, som står her inde ved huset. Ud over alle grøntsagerne har jeg fået gang i alle mine krukker. Sidste år delte jeg mine liljer og jeg har liljer alle vegne. Det spændende bliver om der også kommer blomster på i år eller om løg/knoldene skal være lidt ældre før de blomstrer. Mine jordbærkrukker er også plantet til. De skulle være frostsikre, men glasuren drysser af så det var vist ikke helt rigtigt, men jordbærrene er ligeglade. Krukkerne med krydderurter er der også ved at komme gang i, så nu kan det godt blive rigtig sommer.

Genopbygning
I fredags var bygningskonsulenten her og han havde al udbudsmaterialet med. Der var nogle kæmpe forskelle i priserne. Hvad nogle mente de kunne lave for 800.000 skulle andre have 1.3mill for. Han ville (sagde han, vi har ikke hørt fra ham) køre ind forbi HC, som havde givet det billigste tilbud på at lave halmladen, og lave kontrakt med det samme så de kunne komme igang med det samme. Nu kan vi kun håbe at der kommer skred i tingene. I går var det 1 år siden branden. Husker I vejret den dag? Vi gør det var et pragtfuldt vejr. Træerne var rigtig grønne og alle frugttræerne stod i fuld blomst, det er som om at tingene er lidt bagefter i år.

Jeg glæder mig til at se jer allesammen på søndag
Annette


5. maj 2001
Båden i vandet!

Ja, så er sommeren kommet til Samsø, for nu har jeg fået båden sat i vandet. Jeg har kun brugt et par dage på at få den klargjort men har heller ikke gjort så meget ud af det. Jeg har ikke engang fået rep. alle skaderne som den fik efter orkanen forrige år. Da den var kommet i, var det spændende om motoren ville starte, for den kunne ikke ligge der hvor den blev sat i, men takket været at jeg har fået et batteri af Peder, sprang den i gang med det samme. Jeg benyttede mig af det gode vejr til at tage en lille tur hen langs kysten. Det var helt rart at mærke bådens bevægelser igen, det er jo længe siden jeg var ude at sejle sidst. Efter min lille tur, fik jeg meget elegant lagt til ved min bådeplads, fik skruet alle sjæklerne med fortøjningerne på plads, ja det hele var meget perfekt, indtil havnefogeden kom for at se om det gik ordentligt til og så lige fortalte at jeg sørme havde snuppet en forkert plads. Så om igen og forfra. Det er nu også fordi alle pladserne i sådan en havn er helt ens. I går aftes havde vi alle tiders vejr, det var helt stille, og jeg tænkte meget på at tage et smut ud at fiske, men jeg var træt efter at have været på havearbejde, og brugt meget energi på at bryde et gammelt drivhusfundament op nede ved hønsehuset, så det blev ikke rigtig til noget. I morges da jeg så vejret var lige så godt, meddelte jeg mor, at i aften tager jeg ud at fiske, HA-HA nu blæser det en halv storm.


4. maj 2001
Kaninus har fået unger

Så har Arnes Kaninus fået unger - hele 7 af slagsen. Søren snød hun fik ingen unger men så må hun jo tage på herrebesøg igen.