UrterOgKrydderier mainline
   


  Hvidløg
Allium sativum

 

Hjælp mod forkølelse

Frisk, presset hvidløg er et effektivt husråd mod bakterieinfektioner som snue og influenza. Pres eller hak hvidløget og dæk det med 2-3 spsk honning. Lad det trække i 2-3 timer. Spis en tsk af ekstrakten flere gange om dagen. Hvidløg hjælper også på kraftige infektioner som bronkitis og halsbetændelse og kan tages som et supplement til antibiotiske præparater. Hoste og kighoste lindres også af en hvidløgskur.

  Hvidløg er en af de ældste kulturplanter og den findes over hele verden. Det fortælles at man allerede i det gamle Egypten gav hvidløg til arbejderne ved Cheopspyramiden i Giza for at de skulle holde sig raske. Også den dag i dag er hvidløg kendt som ideel plantemedicin. Hvidløg består af flere fed, som kan bruges hele, hakkede eller pressede. Det har en stærk lugt og smag. Dens kraftige antibiotiske egenskaber dræber bakterier og svampe.   Desuden har hvidløg den egenskab, at det får blodkarrene til at udvide sig, hvilket forbedrer blodcirkulationen. Blodet kan nemmere løbe gennem blodkarrene og der kommer ikke nogen aflejringer, hvilket forebygger åreforkalkning. Inden for folkemedicinen bruges de stærkt smagende hvidløgsfed såvel indvortes som udvortes. Et delt hvidløgsfed kan bruges til at gnide på huden som hjælp mod forskellige infektioner, sår, acne og svampeangreb.  



Virkning
Hvidløg har en kraftig antiseptiske og antibakteriel virkning. Det er de svovlholdige substanser i den æteriske olie, der giver hvidløget dets bakteriedræbende egenskaber. I mange lande anvendes hvidløg som alment styrkende og rensende middel. Hvidløg er også godt for blodcirkulationen, det modvirker højt blodtryk, forebygger åreforkalkning, bekæmper parasitter i de indre organer og sænker blodsukkeret.

Aktive stoffer
Allicin er et svovlholdigt stof, som dannes ved en kemisk proces, der sker når frisk hvidløg presses. Stoffet har en kraftig antibiotisk virkning og er også effektivt mod relativt svære bakterie- og svampeinfektioner. Hvidløg er desuden rig på A, B1 (timian), B2, C og E-vitamin samt selen og andre sporstoffer.

Mod åreforkalkning
Hvidløg sænker kolesterolindholdet og blodtrykket, og fortynder blodet, hvilket reducerer risikoen for blodpropper. Det anbefales derfor, at man spiser hvidløg som forebyggelse af hjerte- karsygdomme.


500 g hvidløg
1 spsk salt
1 laurbærblad
4 peberkorn
2,5 dl hvidvinseddike
50 g sukker
1 ingefærrod

  1. Skræl hvidløgsfeddene.
  2. Kog 1 l. vand op med salt. Kog hvidløgsfeddene i 3-5 min, tage dem op og lad dem dryppe godt af.
  3. Læg dem i et lille glas sammen med laurbærbladet og peberkornene
  4. Bland hvidvinseddiken med 1,25 dl. vand, sukkeret og den skrællede skivede ingefærrod. Bring det i kog og hæl den varme lage over hvidløgene i glasset.
  5. Luk glasset med et tætsiddende låg.


En hvidløgskur kan være effektiv ved infektioner i mave og tarm. Du skal spise 2-3 rå hvidløgsfed - jævnt fordelt i løbet af dagen i nogle uger. Bland dem op med mælk eller spis dem finthakket på en skive brød.


Løgets antiseptiske virkning hjælper også mod fodsvamp. Pres nogle fed hvidløg og indgnid de angrebne steder med massen.

  Køb kun faste, friske løg. Den yderste skal skal være hel og hvid eller violet i farven.

Opbevar hvidløg på et

  køligt, tørt og ventileret sted, helst i en speciel "hvidløgskrukke" af ler. Så holder det sig frisk i længere tid.

Ved kogning mister hvidløg sin antibakterielle effekt. Derfor skal du først tilsætte det til sidst i madlavningen og kog det ikke op igen.

Af hvidløgets nypressede saft kan du lave specialblandinger som hvidløgsvin eller hvidløgslikør.

  Hvidløg passer meget fint til især grønne salater. Hvis du gnider en salatskål af glas eller porcelæn med et fed hvidløg, spredes en let , diskret aroma.

Et krydret salt med hvidløgssmag får du ved at støde fed sammen med lidt hav- eller bordsalt i en morter.

Velsmagende hvidløgssmør laver du ved at presse 1-2 fed hvidløg i 50 g smør.